Polipektomi

Polipler, yemek borusu, mide, ince barsak ve kalın barsak (kolon) yüzeyini örten tabakanın anormal büyümesi sonucu gelişen ve kanal içine doğru büyüyen kabartılar (et benleri) şeklinde tanımlanır. Polipler çoğunlukla iyi huylu olmalarına rağmen kalın barsak ve rektum için kanser öncüsü lezyonlar olarak bilinirler. Kolon polipleri her yaşta görülebilmekle birlikte 50 yaş üzerinde %40-50’lere varan oranlarda görülür. Poliplerin %90’ı 40 yaşından büyük kişilerde görülür.

Saptanmış poliplerin büyüklüğü, sayısı ve yapısı kanser riski konusunda ipuçları verir. Bir santimetreden büyük, birden fazla sayıda polip, polibin yüzeyinde düzensizlik, kanama varlığı daha yüksek risk belirteçleridir. Ailede birinci derece akrabada kanser öyküsü varlığı da riski arttıran diğer faktördür. Çoğunlukla bulgu vermeyen polipler makattan kanama, dışkıda gizli kan, mukuslu akıntı, dışkılama alışkanlığında değişiklik, tıkanma ve karın ağrısı gibi yansımalara yol açabilirler.

Saptanan polipler polipektomi denilen yöntemle aynı kolonoskopi seansında çıkarılmalıdır. Merkezimizde uygun hazırlık aşamaları ve bilgilendirme prosedürleri sonrası polip tabanına kanama riskini azaltıcı belli karışımlar sıkılarak kement-koter- basket yardımı ile polipektomiişlemi gerçekleştirilmektedir. İşlem sırasında nadiren yan etkiler oluşabilir ve bu problemler anında çözüm bulabilen sorunlardır. Kolorektal kanser gibi önemli bir sorun riskinin ortadan kaldırılmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine kulak verilmeli, kolonoskopiden çekinilmemeli ve polip saptanırsa ehil ellerde çıkarılmaları sağlanmalıdır.

Sorunuz mu var?

Hemen Whatsapp yazın.

Bilgi mi almak istiyorsunuz?

Hemen şimdi arayın.